Javni medijski servis RTV Slovenija je namreč edini v našem medijskem prostoru, ki sistematično spremlja parašport in temu primerno namenja tudi programski čas, s čimer sledi svojemu poslanstvu in viziji.

Prenos otvoritve

Paralimpijske igre, največji športni dogodek paraolimpijskih športnikov, se bo začel v torek, 24. avgusta 2021, ko bo med 13. in 16. uro na TV SLO 2 na sporedu neposredni prenos otvoritvene slovesnosti. Komentator tega veličastnega dogodka bo Urban Laurenčič. Kot strokovna sodelavka bo z njim odprtje spremljala nekdanja odlična atletinja, tudi paralimpijka Tanja Cerkvenik.

Vsak dan povzetki

Poleg poročanja v dnevno-informativnih oddajah bo ljubljanska ekipa v sestavi: Andreja OkornSaša Jerković, Jolanda BertoleMiha MišičLeon Andrejka in Stane Kos vsak dan pripravila polurne dnevne povzetke, ki bodo na sporedu ob 21. uri na TV SLO 2 (razen v petek, 27. 8. 2021, ko bodo povzetki na sporedu ob 20.20). Skupaj bo to 12 oddaj. Pri omenjenih oddajah bodo kot strokovni sodelavci sodelovali številni znani parašportniki, kot na primer Darko ĐurićPrimož Jeralič, Alen KobilicaLena Gabršček …

V Tokiu

Novinarka Antonija Ražen bo s snemalcem Vidom Izlakarjem na prizorišču spremljala slovenske parašportnike in poročala o vseh zanimivostih iz slovenskega tabora z izjavami parašportnikov in trenerjev.

Portreti parašportnikov

Televizija Slovenija je za paralimpijske igre pripravila tudi 5-minutne portrete o življenjski in športni poti vseh sedmih slovenskih parašportnikov, ki potujejo v Tokio, ki so jih gledalci lahko spremljali že med pred kratkim zaključenimi olimpijskimi igrami.

Val 202

Val 202 bo paralimpijske igre v Tokiu pokrival z živimi vklopi ob morebitnih slovenskih odličjih in s povzetki dogajanja v rednih športnih oddajah Vala 202. Osredotočali se bomo predvsem na slovenske nastope in uspehe, obenem pa postregli tudi z najodmevnejšimi tujimi zgodbami.

Novinar Vala 202 na prizorišču v Tokiu bo Marko Polak, ki bo poskrbel za živ utrip s prizorišč, ter skrbel za dnevne vsebine v Navalih na šport in z ekipo v Ljubljani sooblikoval posebne vsebine v času paralimpijskih iger. Val 202 bo pripravil tudi serijo oddaj z vsebinami, povezanimi s parašportniki.

Tudi spletni portal rtvslo.si bo skrbel za ustrezno promocijo in pokrivanje paralimpijskih iger v Tokiu. V ta namen smo pripravili tudi poseben portal www.rtvslo.si/paraoi2020, ki je začel delovati v ponedeljek, 16. avgusta 2021. Na njem bomo predstavili slovenske reprezentante, točen razpored slovenskih nastopov na igrah, sveže novice o paralimpijskem dogajanju s poudarkom na slovenskih zgodbah ter avdio in video vsebine.

Dokumentarni film Moj novi cilj

Le nekaj dni pred začetkom paralimpijskih iger, natančneje v sredo, 18. 8. 2021, ob 17.25 bomo na TV SLO 1 predvajali izobraževalno dokumentarni film Tadeja Čaterja Moj novi cilj, ki predstavlja zgodbe paralimpijcev.

V omenjenem filmu nastopajo parašportniki; udeleženci in dobitniki paralimpijskih medalj, med drugim tudi dobitnik prve slovenske paralimpijske medalje iz leta 1972, ki vsakodnevno potrjujejo, da se pomen profesionalnega športa ne skriva zgolj v tekmovalnosti, temveč tudi v možnosti vključevanja v družbo. Slovenija tokrat na poletne paralimpijske igre v Tokiu pošilja sedem športnikov, morda bo prav kdo od njih osvojil že 50. jubilejno paralimpijsko medaljo.

Dokumentarni film je nastal v okviru Uredništva izobraževalnih oddaj Televizije Slovenija.

Foto: Miha Kačič