Datum rojstva: 16. 1. 2004
Stanujoč: Stari trg pri Ložu
Paralimpijske discipline: 50 m delfin in 100 m hrbtno
Tekmovalni razred: S6, SB6, SM6
Invalidnost: prirojena anomalija obeh rok

Dosežki:

  • EP: 8. mesto na 50 m delfin
  • SPS: 2021 – 3. mesto na Svetovni seriji v Berlinu v konkurenci mladih na 50 m delfin
  • EU igre mladih: 2019 – 1. mesto na evropskih paraigrah mladih na Finskem na 50 m delfin, 6. mesto na evropskih paraigrah mladih na Finskem na 100 m hrbtno, 7. mesto na Svetovni seriji v Lignanu na 50 m delfin
  • DP: 2017–2020 državni prvak S6 SB6 v disciplinah 100 m prsno, 50 m prsno, 50 m delfin, 100 m hrbtno

Lani je svojo bogato športno pot sklenil paraplavalec Darko Đurić, ikona slovenskega paralimpizma. Praznino v paraplavanju skuša po najboljših močeh zapolniti 17-letni paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek – debitant na letošnjih paralimpijskih igrah.

Srečanje z Darkom Đurićem

17-letni Tim Žnidaršič Svenšek prihaja iz Starega trga pri Ložu, kjer je preživel prijetno otroštvo. Njegovi roki pa ob rojstvu nista bili razviti kot pri drugih dojenčkih, na vsaki roki je imel po en prst. Šport ima rad od nekdaj. Uspešno je igral mali nogomet, zdaj je ves čas v bazenu, “moj šport je plavanje,” doda. Med odraščanjem je imel težave s hrbtenico, ki se je začela pred leti rahlo kriviti. Ker je bilo teh težav kar nekaj, poleg hrbtenice so bile na udaru še noge, so mu na URI Soča v Ljubljani svetovali, naj se loti plavanja. Trikrat na teden so ga starši od doma vozili v Ljubljano. Poleg tega je srečal Darka Đurića in prav srečanje z njim mu je dalo dodatnih moči, da se je še bolj zavzeto lotil treninga! Pod taktirko selektorice slovenske paraplavalne reprezentance Jane Čander, so začeli prihajati tudi odmevni rezultati. Krona je bila brez dvoma zlato odličje z zadnjih evropskih paraiger mladih na Finskem (2019), kjer je bil najhitrejši na 50 metrov delfin. V Tokiu bo nastopil v disciplinah 50 m delfin in 100 m hrbtno.

Letos je debitiral na evropskem članskem prvenstvu, pred tedni pa tudi na tekmi svetovne paraplavalne serije. Tim je dijak 2. letnika srednje šole tehničnih strok v Šiški, kjer se šola v programu računalnikar. Tim potuje na igre na podlagi podane pobude za bipartitno vlogo. Vloga Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite je bila prepoznana in potrjena, Tim je dobil zeleno luč. “Tokio, nastop na paralimpijskih igrah, je dejansko nagrada za ves vložen trud, tako pravi trenerka, tako pravi trener. Vesel sem tega. Prav tako pa vesel, ker sem dobil mesto v Tokiu na podlagi bipartitnega vabila. Torej so pri meni videli napredek,” je bil vesel zelene luči za Tokio.

Po osebna rekorda

“Do iger je moja naloga, da se kar se da dobro fizično in psihološko pripravim na tekmovanje,” pravi Tim, ki na teden opravi devet treningov, sedem je vodnih, dva sta suha v fitnesu. Zavoljo iger so dodali še dva vodna in dodatno vadbo v fitnesu. “Iz sebe želim iztisniti vse, da bom pravi in pripravljen za to veliko tekmo. Da dokažem sebi in drugim, kaj zmorem. Za cilj pa sem si zadal dva osebna rekorda: na 50 metrov delfin želim plavati pod mejo 36 sekund, na 100 metrov hrbtno pa po minuto in 25 sekund,” razkriva svoje plane za premiero na paralimpijskih igrah.

Tudi za Timom je zahtevno s COVID-19 prilagoditvami zaznamovano obdobje. “Treningi so potekali dokaj normalno,” je vesel Tim, ki se je v času epidemije sprva vozil vsak dan na trening in potem dom v Stari trg pri Ložu. Pot je vzela preveč časa. Potem pa je hitro bilo jasno, da je bolj smiselno, da se preseli v Ljubljano, kjer z njim živi oče Aleš, za vikend pa je družina skupaj doma v Starem trgu. Vse v funkciji Timove kariere, nad katero bdi trenerka Jana Čander, pomagata pa ji trener Emil Tahirovič in trenerka Kristina Žagar.