Datum rojstva: 28. 3. 1975
Stanujoč: Gornji Grad
Paralimpijske discipline: R4 – zračna puška stoje, R5 – zračna puška leže, R9 – malokalibrska puška leže
Tekmovalni razred: SH2
Invalidnost: tetrapareza

Dosežki:

  • EP: 2007 – R4 6. mesto, R5 7. mesto, 2013 – R4 3. mesto, R5 5. mesto,
    2018 – R4 1. mesto
  • SP: 2010 – R4 6. mesto, 2014 – R4 ekipno 2. mesto, SH2 padajoče tarče 3. mesto, 2018 – R4 4. mesto, R9 – 5. mesto, R5 – 6. mesto, R9 – 8. mesto
  • SPokal: 2011 – R4 1. mesto, R5 5. mesto, 2012 – R5 1. mesto, R4 2. mesto, 2015 – R4 1. mesto in evropski rekord, R5 ekipno 2. mesto, R4 ekipno 1. mesto, 2016 – R5 2. mesto, R4 1. mesto, R4 in R5 ekipno 2. mesta
  • POI: 2012 – R4 2. mesto • Evropski rekord R4, 2016 – R4 2. mesto, 2021 – R4 2. mesto, R5 3. mesto 

Pred parastrelcem Frančkom Gorazdom Tirškom so tretje paralimpijske igre. V Londonu, leta 2012, in v Riu de Janeiru, leta 2016, je osvojil srebrni kolajni. Tudi letos ima velika in visoka pričakovanja v svoji paradni panogi zračna puška stoje, o ciljih na glas ne govori, niti se ne širokousti, umirjeno čaka svojo priložnost, svojo tekmo.

Metuljčki in nujna trema

“Na vsako veliko tekmovanje, ki ga športnik pričakuje, se določen čas pripravlja na to epizodo, ki ga čaka. Ko prideš na prizorišče, se je treba aklimatizirati. Prvi stik s tekmovališčem pri športniku prebudi tisto pozitivno tremo, ki je nujna, saj športnika usmerja k vrhunskemu rezultatu. Če si zasanjan ali pa zaspiš, ali pa se vedeš, kot da si prišel na dopust, potem ne moreš pričakovati vrhunskega rezultata. Če pa si osredotočen, če si imel predhodno dober trening, dobro (mentalno) pripravo, potem to tremo potrebuješ, da v tebi prebudi metuljčke, ki so pogoj za dober rezultat,” Franček Gorazd o pripravi na tekmo in obračune v Tokiu. Pravi, da svoje misli že lep čas pred tekmovanjem usmerja na to tekmo, ki ga čaka. “Osvojiti skušaš ritem spanja in prehranjevanja, ki te čaka na prizorišču. Na vse vpliva časovni pas, ljudje, njihove navade. V zelo kratkem času moraš to osvojiti,” nadaljuje Tiršek.

Spomni tudi na to, da je od njegove zadnje tekme minilo skoraj dve leti. Oktobra 2019 je v Avstraliji osvojil bron, nadaljnja tekmovanja je preprečil novi virus COVID–19. “Če si v tekmovalnem ritmu, dejansko potuješ s tekme na tekmo. Športniki tempiramo formo za velika tekmovanja, za vsem skupaj stojijo naši trenerji. Za vse nas je velik izziv, da ohranimo v teh danih razmerah mirno kri,” opozarja, a v isti sapi ponavlja, da je z mislimi že v Tokiu. “Projektu, ki me čaka, prilagajam treninge, razmišljanje in življenje!” je odločen. O tem, ali igre bodo ali ne, si v preteklosti ni pretirano razbijal glavo, energijo je trošil za delo in organizacijo treninga. Znan je po svoji delovni etiki in mentalni trdnosti, ki ga je pokonci držala tudi v najtežjih dneh epidemije.

“Sreča pa je morda, ker tokratne igre gosti Japonska, ki je zelo napredna. A virusa se ne da ustaviti. Če bi se virus pojavil pred petimi leti, iger v Braziliji ne bi mogli izvesti. Na igrah bo kar zanimiva selekcija, to je največje športno tekmovanje, temu se podrejajo treningi in priprave. Z velikim zanimanjem bom nastopil v Tokiu. Računam na svoje znanje, izkušnje, upam na najboljše. Pokazalo se bo, da kdor je samozavesten in je pošteno delal in je pošten sam do sebe, ta se bo lahko zbral. Treba bo odmisliti te stranske zadeve. Upajmo na najboljše, na koncu pa bodo najboljši dobili medalje,” odločno doda Tiršek.

Jasno mu je, da pasti s covidom–19 nanj prežijo vsak dan. “Tudi v tem obdobju je treba ostati zbran, dosleden in discipliniran. Virus preži na vsakem koraku. Nikoli ne veš, kdaj prideš v stik s kako okuženo osebo. Vemo pa, kaj to prinaša s sabo. Karanteno, odpoved treningov, ciklus se takoj menja … Zato je potrebna disciplina na vsakem koraku,” Tiršek da vedeti, da ničesar ne prepušča naključju. Zaveda se, da ga v Tokiu čaka zahtevno delo v svoji paradni panogi. Priznava pa, da je sam sebi najljubši tekmec. “Vedno tekmujem sam s sabo in vedno, ko se premagam, sem najboljši,” sklene Nani, tako ga kličejo prijatelji, sicer pa tudi velik ljubitelj narave in dobrih knjig. V preteklosti je rad streljal z lokom, smučal in igral nogomet.