Datum rojstva: 10.1. 1998
Stanujoč: Domžale
Paralimpijske discipline: panamizni tenis
Tekmovalni razred: TT7
Invalidnost: desnostranska hemipareza

Dosežki:

  • 2017 – 1. mesto na evropskih paraigrah mladih v posamični in ekipni konkurenci
  • 2019 – 2. mesto na evropskih paraigrah mladih v posamični in ekipni konkurenci

Namizni tenis je dal Sloveniji že veliko veselja in ponosa. Leta 2004 je Mateja Pintar Pustovrh na paralimpijskih igrah v Atenah osvojila zlato kolajno v posamični konkurenci. Po slovesu Mateje in njene generacije Slovenija uspehov ni več ponovila v tej meri, po letu 2012 pa imamo vnovič potnika v namiznem tenisu. To je postal 23-letni Luka Trtnik. “Še zdaj ne morem verjeti … Vesel sem. Verjetno pa bom dojel, ko bom stopil z letala v Tokiu. Nastop na paralimpijskih igrah v namiznem tenisu je sploh nekaj posebnega. Da grem v Tokio, zagotovo pomeni tudi to, da nekaj delam prav,” pravi Luka, ki prihaja iz Domžal in je član NTK Mengeš. Trtnikov trener je Ožbej Poročnik, prej sta to vlogo opravljala Damijan Lazar in Darko Kojadinovič. Leta 2017 je na 4. evropskih paraigrah osvojil dve zlati kolajni: posamično in v igri dvojic. Na petih evropskih paraigrah je bil leta 2019 med posamezniki srebrn, v igri dvojic pa bronast. Na članskih turnirjih se je najvišje zavihtel leta 2018 v Italiji, ko je v Lignanu osvojil srebro v ekipni konkurenci. Igra v razredu 7, kjer je v tem hipu uvrščen na 34. mesto na svetovni lestvici.

“Začel sem bolj slučajno. Pri dedku je bila namiznoteniška miza, pa sem začel. Sprva ni in ni šlo, ničesar nisem zadel. Pomislil sem, da to morda celo ni zame. Z mano so hoteli igrati vsi domači, vsi, ki me imajo radi. S tem se je rodila tudi ljubezen do športa, do namiznega tenisa, okoli katerega se danes vrti vse v mojem življenju. Vse je podrejeno moji karieri,” priznava Luka. Za njim je zahtevno leto in pol. “Saj ne da ne bi treniral. Dobro smo vadili, treningi so bili resnično dobri. Ni pa bilo prave primerjave. Brez tekem enostavno ne gre, težko je trenirati, ko pa ne veš, kako dober si dejansko. Prišel sem celo do te točke, da sem se vprašal, zakaj bi še treniral,” priznava Luka, ki je svojo pripravljenost testiral letos junija v Laškem. Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite in ekipa zbrana okoli Damijana Lazarja je kot prva v zgodovini parašporta organizirala kvalifikacije za paralimpijske igre. Trtniku tam ni uspelo do vozovnice za Tokio. “Nisem vedel, kaj lahko dejansko pričakujem. Nisem uspel, a je bil trener zadovoljen s pokazanim. Pri meni je tako, da je trener merilo. Menim, da sem na trenutke dobro igral. Se pa oba s trenerjem zavedava, da zmorem več in boljše,” nadaljuje Trtnik.

V reprezentanci nad njim bdi trener Ožbej Poročnik. “Od njega sem dobil prepotrebno mirnost v ključnih trenutkih. Včasih sem se pogovarjal in ubadal sam s sabo in izgubljal fokus, zdaj tega ni več. Zbran sem na vsak naslednji udarec, vsako točko,” pohvali Trtnik novega trenerja. Na njegovi poti je imel pomembno vlogo tudi trener Darko Kojadinović. “Naučil me je trdega dela, to je bistveno,” dodaja Trtnik, ki pa ob tem izpostavi ime, ki je bilo ob vsem spoštovanju do vseh ključno pri njegovem razvoju. “David Orešnik je moj trener v klubu v Mengšu. Od samega začetka bdi nad mano. Vem, da ni bilo lahko, a je vztrajal, za nameček pa so me v klubu NTK Mengeš zelo lepo sprejeli. Ta sprejem je bil ključen. Če tega in ljubezni, ki mi jo dajejo v klubu ne bi bilo, ne bi šla moja zgodba na tak način,” s polno hvaležnosti pove Trtnik, ki je v prvih dneh julija sodeloval in dobro treniral v Laškem, kjer je Gorazd Vecko, šef in selektor britanske reprezentance v paranamiznem tenisu pripravil zadnji pripravljalni kamp pred igrami v Tokiu.

“Nisem obremenjen z rezultatom,” pravi umirjeno Luka, debitant na igrah. “Spremljal bom že olimpijske igre, da vidim prizorišče, da prihranim energijo in naredim vizualizacijo že pred prihodom v Tokio,” preudarno pove Trtnik, ki gre na pomembno učno uro. Nekaj lekcij v življenju je že za njim, tudi ta, da se je sam odločil za šport! “Odločite se za šport, ki bogati življenje in veliko daje. V prvi vrsti narediš nekaj zase, šport je izvrstno zdravilo za življenje, s športom lahko rešiš številne težave, ki jih imaš. Jaz sem s pomočjo športa izboljšal svoje gibanje in si okrepil samozavest!” pa pove Luka, zakaj se je zapisal parašportu. Je tudi ponosni ambasador programa Postani športnik.