Parsons: Paralimpijske igre bodo uspešne, če bodo spremenile družbeno razmišljanje

24. 08. 2021

Danes se bodo v Tokiu začele paralimpijske igre. Največje tekmovanje za športnike invalide bo v japonski prestolnici potekalo do 5. septembra, predsednik krovne organizacije, Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC), Andrew Parsons pa je kljub koronskim omejitvam prepričan, da bodo igre uspešne.

Andrew Parsons

“Lahko si predstavljate, kako zelo posebnih je bilo zadnjih 18 mesecev. Tako za IPC kot celotno paraolimpijsko gibanje. Bilo je veliko negotovosti, nismo vedeli, kako bi te igre izvedli, da bi kar najbolj zadostili zdravstvenim zahtevam, pa tudi ne, kako bomo lahko zagotovili navzočnost športnikov z vsega sveta,” je na novinarski konferenci pred začetkom iger v Tokiu dejal predsednik IPC Andrew Parsons.

“Zdaj, ko smo tako blizu igram, vse doživljam zelo čustveno. Ni bilo enostavno vse postaviti na novo in še enkrat načrtovati vse v zvezi z igrami. Nekdo je našel dobro prispodobo, da je bilo tako, kot bi s formulo 1 naredil polkrožni zavoj pri 300 km/h,” je o težavah pred začetkom dejal prvi mož IPC.

Zaradi aktualnih razmer na Japonskem in po svetu žal prvo vprašanje, povezano z igrami, ni tekmovalno, ampak koronsko, priznava Brazilec. “Najbolj pogosto me vprašajo, ali lahko izvedemo varne igre. Odgovor je da, če v to ne bi verjeli, zdaj ne bi bili tukaj. Zavedamo se, da število okužb v Tokiu narašča, a mislim, da ni neposredne povezave med temi številkami in našimi igrami.”

Poudaril je, da bodo ukrepi med temi igrami še strožji kot med olimpijskimi: “Imamo športnike, ki so morali premagati številne ovire, da so prišli do možnosti za nastop. Moramo jih zaščititi in jim zagotoviti varno okolje za nastope. Med olimpijskimi igrami smo imeli nekaj težav s spoštovanjem pravil, povezanih s preprečevanjem okužb. Med paralimpijskimi bomo še povečali število testiranj in poskrbeli za natančno upoštevanje fizične razdalje.”

Zadovoljen pa je predvsem z odnosom Japoncev do iger, ki se je po njegovem mnenju v zadnjem desetletju močno spremenil. “Ko je Tokio prvič kandidiral za igre leta 2016, so imeli leta 2007 samo odbor za organizacijo olimpijskih iger. Morali smo jih opozoriti, da bodo izvedli tudi parolimpijske igre. Zdaj je precej drugače. Paraolimpijsko gibanje ima veliko medijsko podporo, je tudi del učnega procesa in številni otroci se veselijo paraolimpijskih iger. Družba se je spremenila in ponosni smo, da smo prispevali k temu,” je dejal Parsons.

“Tokio bo drugič gostil paralimpijske igre. Lahko prispevamo k spremembam v družbi, k drugačnemu dojemanju našega športa. In če nam bo to uspelo, potem lahko rečemo, da so paralimpijske igre uspešne,” je še dodal prvi mož paraolimpijske družine.

Japonci pa so se pred začetkom letošnjih iger – tako kot olimpijske so bile tudi paralimpijske prestavljene za eno leto in imajo uradni naziv Tokio 2020 – spomnili tudi prejšnjih v tem mestu. Tokio je namreč prvo mesto, ki je že drugič na vrsti kot prizorišče paralimpijskih iger. Te so bile v Tokiu tudi že leta 1964 kot šele druge takšne v zgodovini.

Pred 57 leti je bilo dogajanje povsem drugačno. Predvsem manjše, saj je takrat nastopilo le 378 športnikov iz 21 držav, igre pa so trajale le pet dni v decembru, vseh prizorišč v mestu pa je bilo le šest.

Kot zanimivost pa velja izpostaviti podatek, da si je slavnostno odprtje takrat ogledalo 5000 gledalcev – kar bo ob današnjih omejitvah in koronskih ukrepih v Tokiu 2020 ostalo nedosegljiva številka.

Kot so poudarili prireditelji letošnjih iger, pa so te prve igre v Tokiu 1964 pomenile predvsem veliko spodbudo za razvoj športa invalidov na Japonskem in širše v azijski regiji, pa tudi velik preskok pri dojemanju statusa invalidnih oseb v družbi.

STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida