Za Fabčiča v Tokiu slovo po osmini finala

03. 09. 2021

Slovenski lokostrelec Dejan Fabčič je nastope na paralimpijskih igrah v Tokiu končal v osmini finala. Potem ko je dopoldne prepričljivo prišel naprej, je bil v prvem popoldanskem obračunu premočan nasprotnik Nemec Maik Szarszewski, ki je zmagal s 6:0.

Dejan Fabčič

Fabčič je na igrah v Tokiu po enotedenskem premoru, ko je opravil kvalifikacije, danes v parku Yumenoshima dočakal še izločilne boje. Vanje se je podal z 20. izhodiščem kvalifikacij, za prvega nasprotnika pa je imel v 1/16 finala Mehičana Samuela Molino.

Prvi del današnje naloge je Fabčič opravil odlično. V sicer precej drugačnih vremenskih razmerah, prejšnji teden je bilo izjemno vroče, v teh dneh pa je Tokio zajela hladna fronta z dežjem, je mehiškega tekmeca prepričljivo premagal in mu ni dovolil, da bi se mu približal.

Za napredovanje je potreboval le tri serije oziroma devet puščic, saj je zmagal s 6:0 in zadel tudi štiri desetice.

Do naslednjega dvoboja je imel nato spet dolg premor, saj se je osmina finala začela šele popoldne oziroma že zvečer po lokalnem času, tako da je Fabčič nastopil že v temi pod umetno svetlobo.

Njegov tekmec je bil Nemec Maik Szarszewski, ki je bil danes zelo razpoložen. Za začetek je s 6:2 ugnal Tajca Hanreuchaia Netsirija, četrtega iz kvalifikacij, dobro formo pa pokazal tudi v dvoboju s Fabčičem.

V prvi seriji je, potem ko je Fabčič naredil eno redkih napak in zadel šestico, zmagal s 27:23, druga je bila bolj izenačena, a je Nemec znal odgovoriti tudi na desetico Fabčiča in je spet zmagal (28:27), tretjo pa je nato dobil s 27:24 in za Fabčiča so se igre končale z osmino finala ter uvrstitvijo med 9. in 16. mestom.

“Nasprotnik je res dobro streljal. Ampak vsi, ki smo prišli naprej, smo dobri. Lahko bi premagal vsakega, pa tudi vsak lahko premaga mene. Veliko je odvisno od sreče, znanja, izkušenj, tudi vremenskih razmer. Nisem imel nobenih možnosti, že dolgo je na sceni in ima veliko kilometrine,” je po tekmi priznal slovenski lokostrelec.

Zdaj že razmišlja o Parizu 2024, potem ko je bil na dveh prejšnjih igrah enkrat plavalec in enkrat kajakaš. “Tudi če ni medalje, sem igre doživel še najlepše od vseh, res je bilo nekaj posebnega. Prihod z zastavo na odprtju je bil čustveno zelo močan, pa tudi tale tekma je bila res lepa. A startam predvsem v Pariz in tole tu je le nagrada za dosedanje delo,” je o prvem lokostrelskem nastopu na igrah dejal Fabčič in že zdaj usmeril pogled na naslednje igre v Parizu 2024.

Kljub porazu je bila z doseženim zadovoljna tudi trenerka Brina Božič: “Drugi nastop bi lahko bil boljši, dolg razmik je bil med prvim in drugim. Še so rezerve, je pa treba povedati, da je nasprotnik izjemno dobro streljal in ni pustil dihati.”

“Zdaj je bilo ugodno, brez vetra, je pa nagajal dež, ki je že dopoldne zmočil vso opremo. Pred drugim dvobojem je bilo nekaj suhega treninga, potem nas je spet zmočilo. To vpliva tudi na tetivo, ki je namočena in zadetki so težji,” je vpliv vremena na dosežke opisala Božičeva.

Fabčičev nastop je bil predzadnji slovenski na igrah, v soboto bo slovenski Tokio 2020 tekmovalno zaokrožil še dobitnik obeh medalj Franček Gorazd Tiršek, ki ga čaka še tekma z malokalibrsko puško.

STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida